2Spaces ondersteunt het psychosociaal welzijn van jonge patiënten met kanker en chronische aandoeningen tijdens de behandeling en nazorg via kunst en technologie.

Binnen dit kader hebben LUCA en KU Leuven voor Design Fest Gent NEST ontwikkeld, een installatie die symbool staat voor een veilige plek waar je wordt ondergedompeld in een bad van zintuigen. Een plaats om los te komen en vertrouwen te vinden. De structuur bestaat uit een houten constructie met geweven textiel.

Maquette NEST

NEST

“NEST is een plek die dialoog wil bieden en omarmt met zijn directheid elke vorm van ontmoeting en uitwisseling, waar wel of niet gesproken wordt. Een plaats voor gesprekken, workshops, lezingen, meditatie, slaap…”

NEST is opgebouwd als een nomadische structuur: het stoffen omhulsel en fijne houten frame kunnen gemakkelijk worden opgevouwen tot een reizende sculptuur die zijn vleugels wil uitslaan in ziekenhuizen, musea...

Studenten textiel en architectuur van LUCA en KU Leuven gaven NEST vorm, onder de supervisie van docenten Marie Mees en Caroline Voet. Tijdens het Design Festival biedt NEST een ruimte voor sensoriële workshops en opent het een dialoog over psychosociaal welzijn van jonge patiënten met kanker en chronische aandoeningen.

Op de planning

23 april van 14u tot 18u & 30 april van 15u tot 19u Workshop - Binaural sounds

Geluidsartiest Reinout Rinus De Vos (UltraTerrestrial) brengt een ‘binaural beat’-installatie in samenwerking met bio-ingenieur Vladimir Kaigorodov. Gedurende een 20-tal minuten ervaart het publiek met koptelefoons en optionele binaurale lichtgadgets een diepgaande geluidservaring. Maximaal 8 personen per sessie.

24 april om 11u Panel - Psychosociaal welzijn

In een panelgesprek brengen we het psychosociaal welzijn van jonge patiënten met kanker en chronische aandoeningen onder de aandacht. Aan tafel zitten o.a. hematologe Tessa Kerre, psychiater Uus Knops, Astrid David, Paulien Melis, Sophie De Somere en Julie Vandenbroucke, aangevuld met deelnemers - kunstenaars en doelgroep - van het lopende onderzoeksproject 2Spaces.

  • Tessa Kerre  Hematoloog en kliniekhoofd in het UZ Gent. Daarnaast ook actief als hoofddocent aan de Universiteit Gent en auteur van Immuun voor kanker en Kunst op voorschrift. Op het scherm zag je haar in de reeks Topdokters op VIER.
  • Uus Knops  Psychiater, zowel ambulant als (interim-) residentieel en auteur van “Casper - een rouwboek”, "Op afstand nabij” en “een klein afscheid” dat ze samen met Joris Hessels schreef. 
  • Astrid David  werd als jonge dertiger ernstig ziek. Tijdens de behandelingen van leukemie maakte ze vanuit haar ziekbed de expo I AM HURT, over de mens die het soms letterlijk uitschreeuwt van de pijn. Na een herval, gevolgd door een stamceltransplantatie in 2012 ontwikkelt ze vzw David, een platform voor kunst en zorg. Haar motto: beter worden is niet voor doetjes.
  • Paulien Melis  Oprichter van Studio Junctuur en programmamaker voor de Embassy of Health en de Embassy of Inclusive Society. Paulien werkt al meer dan 10 jaar aan de ontwikkeling van nieuwe vormen van zorg.
  • Sophie De Somere Algemeen coördinator van ONBETAALBAAR, een denktank en werkplaats die projecten rond afgedankte materialen bedenkt en samen naar een materialisme met emotie streeft.
  • Julie Vandenbroucke Oprichter van Arteconomy waar ze met kunstenaars betekenisvolle en diepgaande veranderingen brengt in mindset & bedrijfscultuur en productinnovatie creëert door middel van in-company interventies.
     

25 april van 14u tot 17u Workshop - Jouw unieke stempel

Uit liefde voor textuur en inkt richtte kunstenares Sarah Eechaut haar eigen stempelatelier Stampilon op, met de nadruk op authentiek handschrift en ambacht.  

Tijdens deze workshop maak je met Sarah een unieke stempel van jouw eigen ontwerp.

Het creëren van een eigen stempel leert je veel over jezelf. De tijd nemen die je nodig acht, dúrven kiezen, loslaten, wat hou ik bij, wat geef ik weg, het spel van hard en zacht, hoog en laag, overgangen creëren, uitpuren, jouw stempel drukken, opnieuw loslaten en genieten van het ‘onderweg zijn’.  

In samenwerking met ONBETAALBAAR

27 april & 1 mei van 14u tot 18u Workshop - Japanse theeceremonie

Al meer dan 30 jaar beoefent Staf Daems Japanse theeceremonie. Hij behoort tot de Urasenke theeschool. 

In 1982 maakte Staf Daems kennis met de theeceremonie tijdens een reis in Japan. Het was het begin van een levenslange passie. Hij studeerde bij Nojiri Michiko sensei uit Rome. Doorheen de jaren behaalde hij verschillende diploma’s. Momenteel heeft hij de graad van Jun Kyô Ju (1st degree instructor). Hij ontving ook een speciale theenaam, Sōhō (宗峰).

Toegang tot de panels en workshops is gratis met een dag- of festivalticket voor Design Fest Gent

2Spaces x NEST is een samenwerking van iDROPS, LUCA en KU Leuven. Bezoek de installatie gedurende het hele Design Fest in het Gentse Design Museum.

 

Tickets en inschrijven - designfestgent.be

Laat je onderdompelen in een bad van zintuigen -