Wat kan design betekenen voor neurodiversiteit? En hoe kunnen ontwerpers bijdragen aan een neuro-inclusieve samenleving?

Tijdens Design Fest Gent is 24 april de Neurodiversiteitsdag. De officiële start van een innovatietraject dat inclusief wil verbinden, vooroordelen neutraliseren en talenten waarderen met, voor en door kinderen en jongeren die neurodivergent zijn.

Collage neurodiverse waarneming

Een groep experten en designers gaan op zoek naar antwoorden vanuit verschillende perspectieven: neurologisch, biologisch, socio-economisch, en psychologisch. Hét standaardbrein bestaat namelijk niet. Zoals er bio- en culturele diversiteit is, zijn er ook verschillen tussen de breinen van mensen en bijgevolg ook verschillende manieren van denken en leren. Die neurodiversiteit – of neurodivergentie – vormt het uitgangspunt voor designers en onderzoekers om uitdagingen op een interdisciplinaire manier aan te gaan: hoe staat biodiversiteit tegenover neurodiversiteit? Hoe kan een installatie neurodiversiteit onder de aandacht brengen? En hoe kan design een hefboom zijn naar een neuro-inclusieve samenleving? Duik mee in het hoofd van de mens via panelgesprekken, een talk en een workshop.

Op de planning

14u Panel - Neurodiversiteit als gamechanger 

Neurodiversiteit wordt vaak gezien in de context van een psychische aandoening of beperking. Maar wat als we als samenleving deze diversiteit zouden omarmen, en zien als een bron van unieke talenten die mogelijkheden bieden voor onze maatschappelijke uitdagingen? In dit panel hebben we het met o.a. Reon Brand, Wim Huizing, Daisy Dawson en moderator Paulien Melis over welke rol design hierbij kan spelen. Kunnen we neurodiversiteit inzetten als gamechanger?

  • Reon Brand  Design Principal in Future Studies en Innovation bij Philips. Zijn onderzoek biedt inspiratie en begeleiding voor toekomstonderzoek, innovatie, waardecreatie en onderwijs.
  • Wim Huizing  Auteur, verbindingsarchitect en consultant voor het innovatiedepartement van Philadelphia, een voorziening die mensen met een beperking ondersteunt met het leiden van hun eigen leven.
  • Daisy Dawson  Diasy is een neurodiverse activist. Ze werkt met unblock.space aan verschillende projecten waaronder het Filter project dat de talenten van neurodiverse mensen in beeld brengt. Daisy studeert momenteel aan de Design Academy Eindhoven.
  • Paulien Melis  Oprichter van Studio Junctuur en programmamaker voor de Embassy of Health en de Embassy of Inclusive Society. Paulien werkt al meer dan 10 jaar aan de ontwikkeling van nieuwe vormen van zorg.

15u15 - Elke Decruynaere

Gentse schepen van Onderwijs, Opvoeding, Outreachend Werk en Jeugd - Groen

15u35 Talk - Simone Donnari - Screen2Soul

Kunsttherapeut Simone Donnari doet in een talk uit de doeken hoe hij kunst en nieuwe technologieën inzet bij therapie.

16u15 Panel - Over de labels heen

We focussen op het sociale en kijken over de labels heen met Ulrike Dejaegher, Janneke van Olphen, Ann Ceurvels, Tania Poppe en moderator Paulien Melis. 

  • Ulrike Dejaeghere  Ervaren GON begeleider in het onderwijs en docent aan Arteveldehogeschool in de banaba buitengewoon onderwijs, zorgverbreding en remediërend leren.
  • Janneke van Olphen  Psycholoog, auteur en expert in de combinatie van de eigenschappen hooggevoelig/hoogsensitief & strong-willed/sterke wil. Janneke geeft cursussen aan ouders en leidt professionals op tot hooggevoelig & strong-willed specialisten.
  • Ann Ceurvels  Kinder- en gezinscoach, oprichter van Coacs, auteur van Etiketjes en Ben ik wel NORMaal?
  • Tania Poppe  Popcoach en theatermaker, bezieler van het platform Ben ik wel NORMaal?
  • Paulien Melis  Oprichter van Studio Junctuur en programmamaker voor de Embassy of Health en de Embassy of Inclusive Society. Paulien werkt al meer dan 10 jaar aan de ontwikkeling van nieuwe vormen van zorg.

17u30 Workshop - Design Challenge 

Met een positieve kijk worden de grootste uitdagingen belicht binnen neurodiversiteit waarna we tastbare, concrete en uitvoerbare oplossingen bedenken. Op die manier willen we elkaar inspireren en stimuleren om een community te bouwen, te sensibiliseren, aandacht te hebben voor mentale voorziening voor kind en ouder, en het gevonden enthousiasme verduurzamen.

Toegang is gratis met een dag- of festivalticket voor Design Fest Gent

De Neurodiversiteitsdag is een initiatief van iDROPS en gaat door tijdens Design Fest Gent in het Design Museum.

 

Tickets - designfestgent.be

Duik mee in het hoofd van de mens - Neurodiversiteitsdag -