Waar pas je prototyping toe in het design proces?

Co-creatie

We starten de conversatie met jullie burgers rond het gekozen thema. In een brainstorm sessie kan iedereen zijn input geven. Elk idee is welkom, de gekste eerst! Uit deze wilde ideeënbrij destilleren we samen een aantal pistes die we eens willen testen aan de hand van snelle prototypes.

Prototypen

We steken de handen uit de mouwen en gaan aan de slag om snelle modellen te maken van de beste ideeën. Dit kan door eenvoudige papieren of kartonnen prototypes te maken, een rollenspel te doen, de indeling van een ruimte tijdelijk te veranderen...

Testen

Met prototypes kunnen we testen hoe goed te voorgestelde oplossingen werken. Meestal zullen we zien dat de eerste tests nog een aantal pijnpunten blootleggen. Door onze prototypes meerdere malen bij te schaven en opnieuw te testen krijgen we een oplossing die perfect aansluit bij de gemeenschap en helemaal afgestemd is op uw burgers! 

1. Co-creatie: start de conversatie met een brainstorm. 2. Prototyping: snelle modellen van de beste ideeën. 3. Testen: testen, aanpassen... en opnieuw testen!

Geïnspireerd en zin om samen positieve impact te maken?
julie@idrops.be staat te popelen om jullie wegwijs te maken in prototypen en social design!

 

5 prototyping fouten die jij waarschijnlijk ook maakt...

Welke valkuilen moet je vermijden als je start met prototypen?
 

1. Te snel complexe prototypes

Een vaak gemaakte fout is te snel prototypes maken die heel dicht aanleunen bij hoe een finale versie er zou kunnen uitzien. Het is beter om in de eerste fase te werken met snelle, ruwe en “dirty” prototypes zonder te veel complexiteit, dit maakt het makkelijker om veel verschillende versies te proberen en eenduidige conclusies te trekken uit testen met de prototypes. Later in het proces kunnen complexe prototypes wel een meerwaarde hebben om het geheel grondig te evalueren.

2. Te weinig prototypes

Als je maar een beperkt aantal prototypes maakt, test je vaak enkel of je aannames correct zijn en laat je kansen liggen om te vernieuwen. Door een groot aantal snelle prototypes te maken kan je veel meer verschillende ideeën testen, ook ideeën die op het eerste zicht misschien geen goede oplossing lijken. 

3. Vorm boven functie

Prototypes voor social design moeten er in de eerste fase niet perfect uitzien. Wat we willen testen zijn niet de looks van een bepaalde oplossing, maar de functie: “Werkt alles zoals we hoopten?”, “Begrijpen gebruikers wat de bedoeling is?” maar ook: “Zijn er onverwachte, maar interessante, manieren waarop gebruikers met het prototype interageren?”

4. Niet grondig testen

Prototypes zien er vaak leuk uit maar het échte doel is simulaties maken van jouw oplossing. Door hier steeds aandacht voor te hebben en de werking van mogelijke oplossingen door alle stakeholders en in een ruim aantal omstandigheden te testen kunnen we een oplossing formuleren die breed gedragen is en goed werkt in zoveel mogelijk contexten. 

5. Niet bijwerken

Vaak zien we tijdens het testen dat een bepaalde oplossing niet helemaal matcht met de gebruiker. Het idee afschrijven lijkt dan aangewezen, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Door in detail te kijken waar het fout gaat en het prototype aan te passen krijgen we veel betere inzichten, die bijdragen aan een sterkere oplossing. 

Geïnspireerd en zin om samen positieve impact te maken?
julie@idrops.be staat te popelen om jullie wegwijs te maken in prototypen en social design!

Plan een gesprek in

 

Testen, aanpassen... en opnieuw testen!