Het doel? Meer psychosociaal welzijn

Jongeren en jongvolwassenen met kanker ervaren naast de symptomen van hun ziekte vaak ook ernstige pijn-, stress- en angstgerelateerde klachten. Pijnlijke behandelingen, onverwachte complicaties, langdurig ziekenhuisverblijf, onzekerheid over de toekomst en mogelijk herval duwen mensen in een emotionele en stresserende rollercoaster.

Via 2Spaces reiken we een vernieuwende oplossing aan die een verschil kan maken op het vlak van psychosociaal welzijn.
Creatieve en artistieke toepassingen kunnen het ziekenhuisverblijf van patiënten aangenamer maken. Zo zetten ze stappen naar een verbetering op het gebied van pijn, mentale rust, revalidatie en (sociale) activering als patiënt. 
Maar ook tijdens de nazorg speelt het creatieve proces een belangrijke rol. Dit is de periode waarin de jongvolwassenen weer op eigen benen komen te staan en de psychologische alsook fysieke gevolgen van het genezingsproces met zich meedragen. Ook op dit moment is er hoge nood aan psychosociale ondersteuning zoals lotgenotencontact, het opnieuw leren invullen van de identiteit, het leren uiten van de gevoelens waar ze mee worstelen en zichzelf weer leren aanvaarden. 

Fotogalerij

Fotogalerij

In een notendop

2Spaces wil psychosociaal welzijn van patiënten verbeteren door middel van kunst en technologie.

It's all about impact

Met 2Spaces willen we echt een verschil maken! We verbeteren het psychosociaal welzijn van AYA's (adolescents & young adults in een kankerbehandeling) door een andere perceptie aanreiken om naar de wereld, hun ziekte en zichzelf te kijken, de patiënt af te leiden van pijn of te zorgen voor pijnvermindering (escapisme), de fysieke paraatheid van de patiënt verhogen en de zelfstandigheid van de patiënt te verbeteren. Verder helpen we AYA's hun talenten te ontplooien en technologische vaardigheden te verbeteren op basis van hun interesse en door AYA's in met elkaar in contact te brengen bevorderen we sociale interactie. Ten slotte verduurzamen we de impact door een lerend netwerk op te starten voor zorgverleners rond de impact van creatieve processen op gezondheid en maken we een studie naar de gelijkenissen en verschillen tussen twee creatieve innovatiemethodes: design thinking en art thinking.

Tracks

Connect2Nature

In het traject Connect2Nature, geleid door Anne Marie Maes, Mieke Franquet en Dan Vercammen, willen we werken aan een evenwicht tussen lichaam en geest door (terug) te connecteren met de Natuur. Dit doen we tijdens de workshops zowel op fysisch als psychisch niveau: care for body & mind.

Connect2Nature is opgebouwd uit 3 delen: we starten met een wandeling aan zee, de bedoeling is om deel te worden van de natuur. Daarvoor gaan we Tai-chi – innerlijke bewegingskunst – doen op het strand en met de zee en haar geruis als backdrop en klankband. De Tai-chi brengt ons ook bij de Chinese kalligrafie. We exploreren hoe de Chinese karakters verbonden zijn met de natuur, en laten ons meenemen door het meditatieve effect van kalligrafie. Daarna verzamelen we organische materialen die we achteraf zullen gebruiken bij het creëren van biofabrics op basis van agar agar en met designs van algen. Deze bioplastics zijn voorbeelden van circulair design: lokale componenten, totaal herbruikbaar én composteerbaar. We onderzoeken ook hoe we algen en microalgen kunnen verzerken in herboristerieproducten en in voeding.

MyStamp

We zetten in op stimuleren van sociale interactie met lotgenoten d.m.v. kunst. De AYA’s creëren onder begeleiding van Sarah Eechaut (Stampilon) en Sophie De Somere (ONBETAALBAAR) een eigen creatief proces. Vanuit hun blik op de wereld, via hun eigen verhaal, hun emoties en ervaringen maakten ze getekende ontwerpen die omgezet werden in echte stempels. Het effect van de ‘kracht van de eigen verbeelding’ is hierbij essentieel. Onder begeleiding van Barbara Raes (Beyond the Spoken) maakte kunstenaar Joris Oosterwijk vervolgens ook van elke AYA een zelfafdruk.

Voor je deze afdruk maakt, is het belangrijk even te bezinnen over wat je precies wil acherlaten? En dan… je neerleggen in de verf! Alles achterlaten op het doek. Af-druk. Afdrukken is loslaten en loslaten is ruimte creëren. Je geeft iets af aan de aarde. Het gaat heel langzaam. Ook het douchen achteraf hoort erbij. Af-spoelen van de inkt, van wat je niet meer nodig hebt. Het resultaat is nooit wat je verwacht had…

NEST

Binnen dit 2Spaces ontwikkelden LUCA en KU Leuven een mobiele ruimte, NEST, die een rustig en comfortabel vertrek biedt aan patiënten binnen een ziekenhuis of zorgcontext. Het NEST is volledig opgebouwd uit natuurlijke materialen en kan ruimte bieden voor afzondering, rust, creativiteit of gewoon een vluchtmoment uit de steriele zorgruimtes. 
Het NEST werd voorgesteld tijdens Design Fest in het Gentse Design Museum, als symbool voor de integratie van zorg en kunst. En dit met een activerend programma dat de mogelijkheden van ondersteuning van patiënten door kunst illustreerde aan de hand van een panelgesprek, Japanse theeceremonie en Binaural Sound- sessions. 
Vanuit het Design Museum vertrekt het NEST op een rondreis door ziekenhuizen en zorginstellingen waar het als tijdelijke opstelling ruimte voor ontspanning, afleiding en creativiteit kan bieden. 

NEST het platform

Met het 2Spaces project zijn we geëvolueerd naar een concept voor een platform dat bestaat ter ondersteuning van NEST en de creatieve processen die zich daarin en rond zullen bevinden. Enerzijds laat het platform creatievelingen en personen in kankerbehandeling toe om een profiel aan te maken en met elkaar te verbinden. Anderzijds kan je via het platform NEST op de voet volgen en je inschrijven voor activiteiten, sessies of trajecten. 

Daarnaast zien we een mogelijke opportuniteit om samen te werken met Christel De Maeyer en haar onderzoek rond 'Digital twins' en de digitale transformatie van de gezondheidszorg. Kunnen we door het creëren van digital twins patiënten meer inkijk en autonomie geven over hun eigen genezingsproces? 

 

 

Meer informatie over 2Spaces? Zin om samen te werken? Mail naar hello@idrops.be

In samenwerking met Arteconomy

Projectteam

Nathalie

Directeur
Onze directeur heeft het hart op de tong en is een koppige doorzetster. Ze heeft een diploma Japans op zak en deed er nog een rondje sociale en culturele antropologie bij. Aan dat alles hield ze een passie voor Oosterse religies en filosofieën over. Nathalie mag graag Ben Foggle’s New Lives In The Wild bingewatchen, wat iets doet met haar sowieso al enorme verbeeldingskracht. Ze onderhoudt platonische liefdesrelaties met meerdere olijfbomen. Die bomen vinden dat zelf prima, naar verluidt.
contacteer me

Partners

"Geloven in het genezen is de helft van het genezen.' (Adriaan van Dis)