Het doel? Meer psychosociaal welzijn

Jongeren en jongvolwassenen met kanker ervaren naast de symptomen van hun ziekte vaak ook ernstige pijn-, stress- en angstgerelateerde klachten. Pijnlijke behandelingen, onverwachte complicaties, langdurig ziekenhuisverblijf, onzekerheid over de toekomst en mogelijk herval duwen mensen in een emotionele en stresserende rollercoaster.

Via 2Spaces reiken we een vernieuwende oplossing aan die een verschil kan maken op het vlak van psychosociaal welzijn.
Creatieve en artistieke toepassingen kunnen het ziekenhuisverblijf van patiënten aangenamer maken. Zo zetten ze stappen naar een verbetering op het gebied van pijn, mentale rust, revalidatie en (sociale) activering als patiënt. 
Maar ook tijdens de nazorg speelt het creatieve proces een belangrijke rol. Dit is de periode waarin de jongvolwassenen weer op eigen benen komen te staan en de psychologische alsook fysieke gevolgen van het genezingsproces met zich meedragen. Ook op dit moment is er hoge nood aan psychosociale ondersteuning zoals lotgenotencontact, het opnieuw leren invullen van de identiteit, het leren uiten van de gevoelens waar ze mee worstelen en zichzelf weer leren aanvaarden. 

Fotogalerij

Fotogalerij

In een notendop

2Spaces wil psychosociaal welzijn van patiënten verbeteren door middel van kunst en technologie.

It's all about impact

Met 2Spaces willen we echt een verschil maken, op verschillende niveaus:

 • Het psychosociaal welzijn van de patiënt verbeteren
 • Een andere perceptie aanreiken om naar de wereld, hun ziekte en zichzelf te kijken
 • De patiënt afleiden van pijn of zorgen voor pijnvermindering (escapisme)
 • De fysieke paraatheid van de patiënt verhogen
 • Zelfstandigheid van de patiënt verbeteren
 • Talenten ontplooien en technologische vaardigheden van de patiënt verbeteren op basis van diens interesse
 • De sociale interactie van de patiënt bevorderen door hem/haar in contact te brengen met lotgenoten en ervaringen uit te wisselen
 • Een lerend netwerk opstarten voor zorgverleners rond de impact van kunst en creatieve processen op de gezondheid
 • Een studie naar de gelijkenissen en verschillen tussen twee creatieve innovatiemethodes: 'design thinking' en 'art thinking'

Praktisch

Tussen 18 en 35 jaar, in kankerbehandeling of ooit geweest en zin om jouw genezings- of re-integratieproces zelf te bevorderen? Dan ben jij de geknipte persoon om samen met ons aan de slag te gaan!
 

 • We starten in de zomer van 2021 met een eerste kennismaking.
   
 • We werken zowel binnen als buiten het ziekenhuis met een reeks (3 tot 6) co-creatielabs waarbij we in kleine groepjes van A tot Z begeleiding voorzien door professionele kunstenaars en designers.
   
 • Je hoeft dus niet creatief te zijn: praktische begeleiding wordt ruimschoots voorzien.
   
 • Deze sessies worden samen ingepland en vinden plaats tussen september 2021 en maart 2022.
   
 • De finale bedoeling is om een concreet duurzaam model te ontwikkelen (met zowel digitale als analoge toepassingen) waarmee jullie psychosociaal beter ondersteund worden in jullie genezings- en re-integratieproces.
   

Ook zin om mee te doen? Mail ons op 2spaces@idrops.be of laat online je gegevens achter op: https://forms.gle/LppuHkeh7iYtWtVo7.

 

Projectteam

Nathalie

Directeur
Onze directeur heeft het hart op de tong en is een koppige doorzetster. Ze heeft een diploma Japans op zak en deed er nog een rondje sociale en culturele antropologie bij. Aan dat alles hield ze een passie voor Oosterse religies en filosofieën over. Nathalie mag graag Ben Foggle’s New Lives In The Wild bingewatchen, wat iets doet met haar sowieso al enorme verbeeldingskracht. Ze onderhoudt platonische liefdesrelaties met meerdere olijfbomen. Die bomen vinden dat zelf prima, naar verluidt.
contacteer me

Partners

"Geloven in het genezen is de helft van het genezen.' (Adriaan van Dis)