Context 

Wat als burgers, musea en erfgoedinstellingen vrij en creatief gebruik konden maken van elkaars objecten, documenten en verhalen? Dit vernieuwend project maakt die kruisbestuiving mogelijk.
 

De Collectie van de Gentenaar

• brengt burgers sneller in contact te brengen met het bestaand stedelijk erfgoed

• verrijkt het bestaand erfgoed met objecten, verhalen, foto’s…

• ondersteunt Gentenaars, bedrijven, organisaties en onderzoekers die de Gentse collecties op een originele manier gebruiken.

Concreet

Vanaf september 2021 kunnen Gentenaars experimenteren met data van cultureel erfgoed in het Cultureel Data Lab. Dat is een plek in de Krook waar je aan de slag kan met de data en waar je ondersteuning krijgt of een activiteit kan organiseren.

Vanaf begin 2022 gaat de CoGent box (een mobiele hoogtechnologische ruimte) rond in 3 wijken: Wondelgem, Watersportbaan-Ekkergem en Sluizeken-Tolhuis-Ham. Bij CoGent box kunnen Gentenaars het Gentse culturele erfgoed ontdekken. Ze kunnen ook zelf verhalen en objecten toevoegen via speciaal ontworpen webmodules.

In juni 2023 wordt De ‘Collectie van De Gentenaar’ afgerond. Dan krijgt de CoGent box een permanente stek in DING, de nieuwe vleugel van Design Museum Gent.

Toolkit voor cultuurparticipatie

Binnen CoGhent bevordert iDROPS participatie en co-creatie van de Gentenaars. Daarvoor stelden we een Cultuurparticipatie toolkit op, die helpt om mensen te betrekken bij projecten rond cultureel erfgoed. Ze bevat tal van praktijken om de de Gentenaars erfgoedverhalen te laten verzamelen, delen en toe te voegen aan de CoGhent box.

Ontdek de toolkit hier. 

Meer info

Vanaf het najaar 2021 vind je iDROPS terug in verschillende wijken in Gent voor Train the Trainer workshops en de uitvoering van verschillende projecten die opgericht zijn door Gentenaars, met ondersteuning van iDROPS.

Interesse om deel te nemen aan een van de projecten, of om je eigen projecten rond Cultureel erfgoed en/of sociale cohesie op te richten? Neem contact op met: deniz@idrops.be

Meer informatie over de Collectie van de Gentenaar via: www.collectie.gent

Projectteam

Deniz

Project manager Diversiteit en Inclusie
Als doomsday komt, zit Deniz het liefst opgesloten in een kantoorboekhandel. Niets brengt Deniz zo in vervoering als nieuwe pennen, stiften, notitieboekjes en andere schrijfwaar. Mogelijk danst ze onderwijl zonder enige gêne de lambada. Ze slaat ook wel eens aan het geïmproviseerd naaien. Sociale innovatie is voor haar: samenwerken om het leven van heel veel mensen te verbeteren. Haar held: Charlie Chaplin, omdat hij het vermogen had anderen vreugde te brengen, terwijl hij in donkere tijden leefde.
contacteer me

Nathan

Project manager Diversiteit en Inclusie
Wij noemen hem al eens SMF - wat dat betekent, leer je op Google - maar jij mag gewoon Nathan zeggen. Hij is een natuurmens die in de stad woont en een stadsmens die graag mag ronddwalen in de natuur. Na zo'n tocht trakteert hij zijn innerlijke zelve op een bord lekker eten, à la carte du frigo, zoals hij het zelf noemt. Onrecht spoort hem aan tot actie, maar hij ligt ook graag op Curaçao. Soms waagt hij zich aan een stukje opera, maar gelukkig nooit op kantoor... Waarvoor dank, Nathan!
contacteer me

Partners