Klassiek handwerk en ambachten zijn met uitsterven bedreigd. Een opvolger vinden is niet altijd simpel. Voor enthousiastelingen die zich een ambacht willen eigen maken volgt een lang en intensief leerproces. Daarnaast hebben ambachtslieden het vaak moeilijk om op te boksen tegen de snelheid en prijs van nieuwe, industriële productie. Een heleboel kennis en creativiteit bengelt daarom boven de vergeetput. Daar willen we iets aan doen. Een kweekprogramma met handwerk en digitale vaardigheden; het kind dopen we digi-craft.

Handwerktechnieken en ambachten zijn belangrijke vaardigheden, ook voor de toekomst. Daarom willen we écht vakmanschap redden en promoten. Aloude methodes documenteren en online beschikbaar stellen, maakt de kennis toegankelijker en zorgt ervoor dat ze niet verloren gaat. We versterken de positie van ambachtslieden door hen weg te wijzen in het aanbod van digitale hulpmiddelen voor computergestuurde arbeid, maar ook om zichzelf beter in de markt te zetten. Ten slotte bouwen we een netwerk waar hedendaagse ontwerpers en ambachtslieden elkaar kunnen inspireren, competenties en inzichten kunnen uitwisselen.

Klinkt mooi! Maar hoe dan? Wel... om te beginnen horen we graag eens bij ambachtslieden zelf. “Hoe ervaar je de huidige situatie? Welke digitale tools gebruik je al? En wat zou je graag bijleren?” 

Zin om jouw mening te spuien? Wil je jouw ei kwijt?

→ Vul de enquete in

In april leggen we de inzichten samen en gaan we met twee teams van 10 vakmensen een avondje aan de slag rond ambachten en digitale vaardigheden.

Goesting om te proeven van een aantal creatieve methodieken en een berg post-its vol te schrijven? We organiseren een focusgroep op

  • 5 april van 18-20u30
  • 26 april van 18-20u30

Beide workshops gaan door op onze kantoren in Gent (Distelstraat 30/001)

→ Schrijf je in voor een workshop

Opleidingen

Aan de hand van de input van deze enquêtes en workshops, niet alleen in België, maar ook in Frankrijk en Portugal, stellen we een aantal korte digi-craft opleidingen samen die digitale tools en klassieke vaardigheden combineren.  
Benieuwd, en wil je graag weten wanneer je kan deelnemen? Volg ons op social media, of schrijf je in voor de iDROPS nieuwsbrief.  

Online platform 

Als je het niet online vindt, bestaat het dan? Samen met ambachtslieden nemen we eenvoudige filmpjes op van klassieke maaktechnieken. Door ze erna online - op een website - te verzamelen, wordt de kennis toegankelijk voor iedereen én kunnen we jonge mensen warm maken voor traditioneel meesterschap.  

5-daags co-creatie programma in Lissabon 

In een creatieve 5-daagse bundelen hedendaagse ontwerpers en traditionele ambachtslui dit najaar hun krachten om technieken en ideeën uit verschillende disciplines uit te wisselen, elkaar te inspireren, en partnerschappen aan te gaan om samen vernieuwende producten neer te zetten. 
Ben je er graag bij? Door je in te schrijven voor een van de co-creatie workshops in maart maak je automatisch kans op een gratis 5-daagse trip naar Lissabon om deel te nemen aan het programma. 

Expo en conferentie 

De beste promo voor ambachten is natuurlijk het tastbare: zien, voelen, ruiken. Tijdens een Handicrafts Exhibition in Lissabon kunnen bezoekers de unieke kwaliteiten van echt vakmanschap zelf ervaren.  
Vakmensen houden niet van half werk. Om het af te maken houden we dan ook een slotconferentie in Brussel.

 

Meer info? Werk je graag mee? Stuur een mailtje naar pieter@idrops.be

Partners