Digitale vaardigheden op de arbeidsmarkt

Tegen 2025 moet 70% van de werknemers beschikken over digitale vaardigheden. Dat doel stelde de Europese Commissie als antwoord op de snel veranderende arbeidsmarkt. Werknemers moeten zich dus bijscholen om over meer digitale en technische vaardigheden te beschikken.

Daarom werd FutureFit gelanceerd, een groot opleidings- en onderzoeksproject geleid door Nesta en ondersteund door Google, om een systeem voor volwasseneneducatie te creëren dat ongelijkheid en sociale uitsluiting tegengaat.

Binnen FutureFit ontwikkelde iDROPS samen met MTech+ en Stad Gent de DIGI SMAAKMAKER beurs, en testte deze uit bij Niko Group, Anglo Belgian Corporation en Volvo Cars.
Het doel van deze interactieve beurs? De digitale vaardigheden van werknemers opfrissen of bijscholen.

Een smaakmaker die wordt gesmaakt

Een paar 100 medewerkers van Volvo Cars en zo’n twee derde van het personeel van Anglo Belgian Corporation deden mee aan de verschillende workshops.
De reacties waren enorm positief en uit onderzoek van HIVA-KU Leuven blijkt dat:

  • 93% van de deelnemers betere digitale vaardigheden bezit
  • deelnemers zelfstandiger worden in hun werk en efficiënter werken
  • hun kennis van digitalisering en digitale instrumenten verbeteren
  • ze binnen hun bedrijf groeien en perspectieven vinden op de arbeidsmarkt

Lees hier meer over het onderzoek

Fotogalerij

Fotogalerij

Bart Thoen, Volvo Cars Gent:

“Wij zien dat de nood aan het meetrekken van alle mensen op het vlak van digitale kennis echt wel groot is. We vinden het belangrijk dat mensen de stap durven zetten en geen schrik hebben van de digitale wereld. iDROPS heeft hier iets ontwikkeld op maat van ons bedrijf. Een heel mooi initiatief!”

Virtual Reality en meer

Concreet kan een DIGI SMAAKMAKER beurs bestaan uit verschillende standen. Deelnemers kunnen dan onder meer meedoen aan een quiz om hun digitale kennis te testen, experimenteren met Virtual Reality en Augmented Reality, een digitale opdracht oplossen, werken met verschillende nieuwe apps en enkele filmpjes bekijken rond de voordelen van digitalisering.

Kortom maakt DIGI SMAAKMAKER de deelnemers warm voor de mogelijkheden die bestaande en nieuwe technologie kan bieden ter bevordering van hun werk. Zo verlagen we de drempel om zich bij te scholen en over de nodige digitale vaardigheden te beschikken. 

Op de hoogte blijven? Volg DIGI SMAAKMAKER op LinkedIn! 

Projectteam

Brecht

Project manager Digitale inclusie en Toekomstvaardigheden
Bijgenaamd Blonde Brecht. Doe hem maar een zak chips. Of vijf. Nee, zes. Nee, een héél winkelrek. Die calorieën verbrandt hij dan wel weer dankzij zijn voorliefde voor de movement culture van Ido Portal. Concreet: Brecht brengt veel van z'n tijd in hurkzit of heupzwaaiend door, terwijl hij naar Let's Get Loud van Jennifer Lopez luistert. De rare blikken neemt hij voor lief. Als ware tech boy wil hij wel eens op café met Elon Musk, zijn lichtend voorbeeld. 'Omdat hij een visie weet te creëren op een wereld die spannend is', dixit Brecht.
contacteer me

Jens

People & Projects Coordinator
Psycholoog en socioloog. Of maker van matches in heaven. Als rechterhand in de uitbouw van de iDROPS droom vindt Jens steeds operationele oplossingen. Met spirit, voor elk project. Voor MOMO bouwt hij met blokken aan verbinding.

Ligt jouw future bij iDROPS? Overtuig Jens met je CV en motivatiebrief.
contacteer me

Partners