Meisjes en wetenschap

Girls In STEM wil meisjes aanmoedigen en versterken in hun interesses in wetenschap, techniek, technologie en wiskunde. Vandaar STEM, dat verwijst naar de Engelse termen voor deze disciplines: Science, Technology, Engineering en Maths.
Hoe we dat aanpakken? Op drie niveaus!

  1. door hen in aanraking te brengen met positieve voorbeelden
  2. door hen te laten proeven van STEM-beroepen
  3. door hen te ondersteunen

Het doel is duidelijk: meisjes tot het besef laten komen dat ze een bevredigende en succesvolle carrière in wetenschap, techniek, technologie en wiskunde kunnen uitbouwen.

Fotogalerij

Fotogalerij

Marie Curie (Nobelprijs voor Natuurkunde én Chemie)

"Ik behoor tot degenen die denken dat wetenschap een grote schoonheid heeft."

De rol van iDROPS

Wij staan in voor de ontwikkeling van de Digital Arts Toolkit, waarbij we workshops gaan uitwerken rond Micro:bit, AR en Instagram Filters! 

Ook organiseren we in oktober een STEM-kamp in België :

  • Ben je een vrouw tussen de 14 en 24 jaar?
  • Geïnteresseerd om met technologie, digitale kunst en wetenschap de wereld te veranderen? ‍
  • Ben je klaar voor een internationaal avontuur?

Schrijf je dan in op deze website! https://www.girlsinstem.eu/

Meer informatie vind je in de brochure.

Benieuwd hoe zo'n STEM-kamp eruit kan zien? 
Deze zomer vonden er al kampen plaats in Spanje en Frankrijk! 

Girls In STEM-kamp Valladolid

Via reverse engineering workshops maakten de deelnemers: 

  • AR story: ze maakten klei figuurtjes, scanden ze in via een app, verzonnen een verhaal met die figuurtjes als personages en maakten vervolgens AR foto's met die figuurtjes doorheen de stad.
  • Smoke machine: van een haardroger maakten ze een smoke machine. De deelnemers ontleedden de binnenkant van de haardroger en vergeleken de werking met die van een rookmachine. Met extra elementen bouwden ze die om tot een werkende rookmachine.
  • Vaccuum cleaner. Een flesje, motortje en rotor, veel meer hadden de deelnemers niet nodig om een mini stofzuiger te maken
  • 3D printen en scannen: Het concept werd uitgelegd door middel van een kartonnen minion die je laagje per laagje ineen moest zetten. Het resultaat was dus een verrassing. Zo konden ze zichzelf inscannen en daarna de scan van zichzelf bewerken om te 3D printen. Ook andere zaken konden geprint worden. Zo maakten ze met klei of thermoplastic een handvat voor hun vaccuum cleaner.

Girls In STEM-kamp Toulouse

Gedurende dit kamp gingen Poolse, Spaanse, Franse en Belgische deelnemers aan de slag met textiel workshops.
Daarin leerden ze onder andere de volgende creaties maken:

  • Flapping wing: we maakten onze eigen magnetische spoel door gebruik te maken van een magneet, zo werd de vleugel steeds aangetrokken en afgestoten waardoor je het effect kreeg van een wapperende vleugel.
  • Rolling eye: hiervoor gebruikten we een magneet in een zelfgemaakt 'oogballetje'. Door de batterij aan te sluiten en steeds van polariteit te wisselen, rolde het balletje zodat je het effect kreeg van een rollend oog. 

Als eindproject maakten de deelnemers in duo een pluche monster op basis van hun eigen ontwerp. In het monster werd een circuit genaaid zodat er twee ledjes gingen branden wanneer er op de knuffel werd gedrukt.

Partners

"De meest moedige daad is nog steeds om zelf na te denken. Hardop." (Coco Chanel) ~