Context

Mode is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. De modesector is verantwoordelijk voor een grote hoeveelheid aan pesticideverbruik, 10 procent van de broeikasuitstoot en 20 procent van de industriële watervervuiling. Daar komt dan nog de gigantische afvalberg bij, door de opkomende fast fashion labels.

Ranza Plaza, het fabrieksgebouw in Bangladesh dat in 2013 instortte, is intussen al een bekend begrip. Het staat symbool voor de strijd voor betere arbeidsomstandigheden voor textielarbeiders wereldwijd. Ondertussen is er een groter aanbod van eerlijke kledij op de markt, maar het consumentengedrag is nog niet aangepast. De arbeidsomstandigheden van textielarbeiders in Bangladesh zijn nog steeds penibel en het verhoogde minimumloom blijft te weinig om waardig van te leven.

 

Fotogalerij

Fotogalerij

Maximilian Joseph Haushofer (Duits kunstschilder, 1811-1866)

"Een dwaze mode is alles dat minder praktisch is, minder natuurlijk en gezond, minder duurzaam, minder goedkoop, minder mooi dan voorheen."

Wat hebben we al bereikt?

Samen met de Stad Oostende en Carpet of Life start iDROPS een cocreatieproject op rond eerlijke en duurzame mode. We roepen de burgers van Oostende op om hun stem te laten horen.

Op 23 oktober 2019 was er een infoavond Honest Cities Honest Textiles met brainstorm sessie over hoe bewuste mode een platform kan krijgen in Oostende. Hieruit zijn drie activiteiten gekomen om mee aan de slag te gaan binnen Honest Cities Honest Textiles.

1 - Carpet of Ostend

Carpet of Life is een social design label dat tapijten produceert met als grondstof oude kledij. Deze kledij wordt verwerkt door vrouwen in Marokko, wat een duurzame impact uitoefent voor deze vrouwen in hun omgeving. Als uithangbord voor bewuste mode werd er een Carpet of Ostend gemaakt met kledij van inwoners uit Oostende.

2 - MiOO

Waarom zo ver gaan zoeken naar een duurzaam en eerlijk modelabel als we er zelf een kunnen oprichten in Oostende? Onder dit motto is MiOO ontstaan - Made in Ostend. Samen met verschillende burgers uit Oostende creëerden we als eerste prototype een reeks hoodies uit oude resten van stoffen en gordijnen. MiOO is opgericht in samenwerking met modeontwerpster Eva-Maria Bogaert en textielontwerpster Laura Caroen.

3 - Focus op de jeugd

Een lessenreeks over duurzame en eerlijke mode zal binnenkort van start gaan in de middelbare school De Studio. De leerlingen zullen hierbij een closet swap op de school organiseren.

Impact 

We zetten in op het informeren, sensibiliseren en activeren van burgers en bedrijven binnen een stedelijke context. In Oostende zal de werkgroep ook na het project blijven bestaan.

Zowel op economisch als op maatschappelijk vlak wordt er een impact uitgeoefend. Door burgers te informeren, maar ook aan te zetten tot actie, willen wij ervoor zorgen dat zowel de producent als de consument meer circulair en eerlijk omgaat met mode. Producenten zullen een kleinere textiel-afvalberg hebben, zullen grondstoffen minder uitputten en zullen klanten bewust maken van de nood om circulair na te denken over mode en textiel.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Carpet of Life en de Stad Oostende. Carpet of Life is een social design label dat tapijten produceert met als grondstof oude kledij. Deze kledij wordt verwerkt door vrouwen in Marokko, wat een duurzame impact uitoefent voor deze vrouwen in hun omgeving. De Stad Oostende helpt ons om het project zichtbaar te maken en om burgers mee warm te maken voor eerlijke en duurzame mode.

Event

Honest Cities Honest Textiles zou op 14 maart 2020 normaal het eerste fair fashion event georganiseerd hebben in Oostende. Het event zou bestaan uit drie verschillende luiken: Honest Film, Honest Fashion en afsluitend Honest Speakers. Dit event was echter afgezegd ten gevolge van COVID-19. We hopen dit evenement alsnog te laten doorgaan in 2021.