Een zorg voor wie zorgt

 

Dementie is een groeiend maatschappelijk probleem. Een van de mogelijke oplossingen ligt in de socialisatie van de zorg. Dat lukt alleen als er meer beroep kan gedaan worden op mantelzorgers.  Alleen is dat niet zo vanzelfsprekend. Zorgen voor mensen met dementie is heel uitdagend. Nóg uitdagender dan zorgen voor iemand zonder dementie. Gevolg: ook de gezondheid van de mantelzorger krijgt het zwaarder te verduren. Monument wil specifiek voor deze groep van mantelzorgers extra ondersteuning bieden.

 

Fotogalerij

Fotogalerij

Alzheimer

Hij heeft dat treurige van een cello. Ga door zijn haar - je hand een strijkstok - en er galmt geluid uit zijn huid. Of toch wanneer zijn lichaam nog een zeldzame keer in talen spreekt. Want zijn mond is dan on-dood, zijn geest ligt in de touwen. Liegt er, met louter losse eindjes. Vindt er niks dat hem nog bindt. Weet er niemand die de bejaarde
kan terughalen uit het kind.

Veerkracht versterken

 

MONUMENT staat voor MOre NUrturing and More Empowerment Nested in Technology.
Dit project wilt de last verminderen voor mantelzorgers van mensen met dementie. Dit willen we doen door professionele en structurele steun aan te bieden en door het vormen van op maat gemaakte technologische oplossingen.

Ons ultieme doel is om te versterken van de veerkracht en volharding van mantelzorgers, zo dat mensen die dementie hebben langer thuis kunnen wonen en minder snel naar tehuizen worden gestuurd.

 

 

Het project loopt van 1/02/2020 tot 30/09/2022.
Het totale projectbudget bedraagt €4.405.199 (ERDF steun €2.643.119).
Met de steun van het European Regional Development Fund.

Projectteam

Fien

Projectcoördinator Zorg & Welzijn
Voor Fien onder zeil gaat, ruikt ze even aan de haren van haar slapende dochtertjes. Geef haar de volgende ochtend een kop koffie en speculoos en ze is blij als een kind. Je kan haar om een brood sturen, maar weet dat de korstige ‘poepjes’ de tafel niet halen. Onderweg neuriet ze wellicht 'Independent Women' van Destiny’s Child, terwijl ze nadenkt over Simonne De Beauvoir en Greta Thunberg, ofwel dames met pit. Fien luistert graag naar mensen en hun noden. Nadien trekt ze een royaal blik verbinding open.
contacteer me

Partners