Hoe een week in Limburg tot iDROPS leidde

Een digitale wereld is vandaag onmogelijk weg te denken. Niemand stelt zich nog de vraag hoe samenwerken via een scherm mogelijk is. Dit was absoluut niet het geval in 2007, toen Nathalie voelde dat het tijd was voor een digitale transformatie.  Met haar doe-aanpak wou ze aftoetsen wat anderen hierover dachten en zo bracht ze een hoop mensen vanuit alle mogelijke disciplines samen in Limburg om een week lang te brainstormen. De energie en de persoonlijke inzichten die er ontstonden, maakten al snel duidelijk dat ze op het juiste spoor zat.

Dat idee werd vervolgens ook weerspiegeld in de naam iDROPS: mensen, ideeën en disciplines samenbrengen leidt tot positieve uitkomsten. Wanneer innovatieve druppels elkaar vinden, smelten ze mooi samen tot een groter geheel.

 

Innovatief zijn: durven aanpakken en blijven geloven

iDROPS staat voor het durven aanpakken van moeilijke thema’s, maar dat wordt niet altijd even goed onthaald. Zo gebeurde het weleens dat die vernieuwende aanpak té innoverend bleek, zelfs voor instanties die zich graag als “innovatief” in de kijker zetten.  Bij zulke ontgoochelingen is een portie goed geloof echt wel nodig. Verandering is mogelijk. Al duurt het soms lang. Maar als je voelt dat het goed zit, dan blijft de energie komen om die verandering erdoor te krijgen!

Een mooi voorbeeld van die volhardende doorzetting is de Mantelzorghub. Toen het idee daarvoor ontstond in 2013, werd het in eerste instantie weggelachen door subsidiegevers en als “bullshit” bestempeld door verschillende gemeentes. Des te fierder is Nathalie dat er vandaag meer dan 23 steden en gemeenten deelnemen aan het Mantelzorghub-initiatief! 

Door succesverhalen zoals deze, kreeg het verhaal van iDROPS dan ook gaandeweg meer en meer voet aan grond. Zo werd het niet ongewoon om de vraag te krijgen een iDROPS op te richten in Duitsland, Nederland of Portugal. Die bevestiging geeft energie, maar vandaag ligt de focus in eerste instantie op de groei van iDROPS in eigen land. Deze gaat echter hand-in-hand met de uitbraak van corona en is tevens de moeilijkste uitdaging die Nathalie nu probeert te overbruggen.

 

Digitaal blijft een uitdaging

Zo werd digitaal in deze corona-context in alle eerlijkheid bijna moordend. Als people-person vindt Nathalie het verschrikkelijk moeilijk om nieuwe mensen aan te werven zonder ze zelf in persoon te kunnen verwelkomen. Er gaat namelijk zoveel energie verloren als je elkaar ziet op een scherm. Ze mist de periode waar iDROPS als een familie aanvoelde, waar iedereen gezellig bij haar op zolder kwam werken. 

Het contradictorische, merkt ze op, is dat ze voelt dat iDROPS in feite nog meer op digitaal zou kunnen inzetten. Vandaag is het digitale denken eerder een baseline geworden, terwijl er nog heel veel potentieel zit in AI, machine-learning, het gebruik van sensoren, …  Het gaat hier vooral over de zoektocht hoe digitalisering kan worden ingezet als versterking van de mens. 

 

iDROPS, het NESTA van het vaste land

Het ultieme doel voor iDROPS is om het NESTA (UK’s innovation agency for social good) van het vaste land te zijn. Eigenlijk, beseft ze, zijn we wel echt al goed bezig, als bende idealisten die de wereld beter willen maken! 

Om idealist te zijn, heb je ook wel een dosis naïviteit nodig. En helaas heeft Nathalie daar wel al regelmatig de keerzijde van ondervonden. Die zware ontgoochelingen die haar pad al meermaals gekruist hebben, snijden recht door het hart. Ze blijft weliswaar echt geloven en vechten voor strategische samenwerkingen, en gelooft in een gestructureerde en oprechte aanpak. Hiervoor is het nodig dat iedereen aan de tafel weet waarom en waarover ze het hebben. Nathalie noemt dan ook graag een koe een koe!

Over samenwerken gesproken, haar laatste oproep naar de community: “Heb je een tof idee over hoe we de wereld humaner kunnen maken? Passeer ne keer!” 

Zo kunnen we allemaal samen een droompotje opbouwen van projecten waarvan we allen overtuigd zijn dat onze achterkleinkinderen daar baat bij hebben. En die oproep geldt ook voor jou!