Deze zomer organiseerde iDROPS het vakantiekamp Neurodiversity Unlocked in Gentse makerspace Timelab. Waar neurodivergente jongeren een eigen escape room konden ontwerpen en bouwen. 

Binnen het project Inclusively Wired organiseerde iDROPS deze zomer opnieuw een vakantiekamp waar neurodivergente jongeren gewoon zichzelf kunnen zijn.

In 4 dagen rees er een complete escape game op. Met meerdere kamers. Daarvoor doorliepen de deelnemers een volledig design proces, van onderzoek in een bestaande escape room tot het bouwen van een levensgroot prototype in de workshopruimte.

Aan de hand van gevonden objecten, complexe mechanismes, slimme puzzels en zelf ontwikkelde videogames brachten de jongeren een spannend interactief verhaal: De Nachtmerrie.

De Nachtmerrie

“In het rijk van dromen en duisternis, waar schimmen fluisteren en angsten oprijzen, verwelkom ik je in deze donkere wereld. Hier, waar nachtmerries heersen en illusies gedijen, verlies je jezelf in een doolhof van vrees. Bewapen je met moed, want enkel zij die ontwaken uit deze eeuwige slaap, zullen het licht weer aanschouwen. Durf jij de grenzen van deze nachtmerrie te tarten? En onthoud: de pen is machtiger dan het zwaard.
Deze nachtelijke engel zal of jullie beste vriend of jullie ergste vijand zijn, dus hou haar te vriend of bezwijk aan jullie ergste nachtmerrie.”

Vervolgens staken ze de handen uit de mouwen: schilderen, lasersnijden, zagen, boren, … een heuse maak-sprint om klaar te zijn voor het eerste testpubliek. En dan… showtime! 

Met het project Inclusively Wired wil iDROPS een maatschappelijke context creëren die neurodiversiteit omarmt en ondersteunt! Met design versterken we de veerkracht en het zelfvertrouwen van neurodivergente jongeren. Als maatschappij worden we rijker door te putten uit een bredere bron van ideeën en creativiteit, en zo werken we collectief aan een mooiere wereld.

Een deelnemer werpt een blik op de tafel voor hen. Op de tafel liggen verschillende onderdelen en objecten voor de escape game: een kartonnen monster, een kleine dierenkooi en een speelgoedwapen.
Begeleider Frederik test samen met twee deelnemers een van de puzzels uit. Op een groot scherm zie je een videogame. De spelers raken tegelijkertijd verschillende objecten in de ruimte aan.

Fotogalerij

Fotogalerij

Escape Game "De Nachtmerrie"

In het rijk van dromen en duisternis, waar schimmen fluisteren en angsten oprijzen, verwelkom ik je in deze donkere wereld. Hier, waar nachtmerries heersen en illusies gedijen, verlies je jezelf in een doolhof van vrees. Bewapen je met moed, want enkel zij die ontwaken uit deze eeuwige slaap, zullen het licht weer aanschouwen. Durf jij de grenzen van deze nachtmerrie te tarten? En onthoud: de pen is machtiger dan het zwaard.
Deze nachtelijke engel zal of jullie beste vriend of jullie ergste vijand zijn, dus hou haar te vriend of bezwijk aan jullie ergste nachtmerrie.

Als eerste op de hoogte van volgende edities? Schrijf je in voor de iDROPS nieuwsbrief
→ Samenwerken rond neurodiversiteit? neurodiversiteit@idrops.be