Neurodiversiteit is, zoals andere vormen van diversiteit, een sterkte die we moeten omarmen en waaruit we nieuwe inzichten kunnen putten die de wereld een mooiere en inclusievere plek kan maken.

We willen een onderwijs- en werkcontext creëren die neurodiversiteit omarmt en ondersteunt! Met design versterken we de veerkracht en het zelfvertrouwen van neurodivergente jongeren. Als maatschappij worden we rijker door te putten uit een bredere bron van ideeën en creativiteit, en zo werken we collectief aan een duurzame wereld.

Met Inclusively Wired bouwen we samen aan een inclusieve omgeving

De themadag neurodiversiteit tijdens Design Fest Gent was de aftrap van Inclusively Wired. Een project waarin we samen met designers en jongeren een ontwerpvoorstel uitwerken voor een neuro-inclusieve samenleving. 

In een beukenhouten constructie omhuld met handgeweven doeken in aardetinten vind een panelgesprek plaats. 3 pannel leden luisteren naar de vraag van de moderator.
In een lichtrijke ruimte is een klein eilandje aangelegd met zand. Rond dit eiland liggen kleurige handgemaakte kussens in leuke vormen. Op deze kussens zitten 5 jonge mensen terwijl ze een gesprek voeren.

Summer School 2022 De neuro-inclusieve stad

In de Summer School De neuro-inclusieve stad gingen we begin juli met zowel neurodivergente als neurotypische jongeren en designers aan de slag om een aantal ingrepen te ontwerpen en te prototypen die van Gent en andere steden een inclusievere plaats kunnen maken!

→ Terugblik op Summer School de Neuro-inclusieve stad

Workshop Encounter Portal

In samenwerking met kunstencollectief TAAT

Op 25 januari kwamen we samen in het park van Campus ter Beken (Mariakerke), waar we samen werkten met bomen, planten en plekken die de natuurlijke omgeving ons geeft. Wat voor ruimtes vragen onze aandacht en prikkelen ons? Of welke ruimtes maken ons net prikkelbaar? Hoe kunnen we samen ruimte maken (denk-ruimte, doe-ruimte, maak-ruimte) die prikkelend is en tegelijkertijd soms ook prikkel-luw? We 'oefenenden' hoe we onze verschillende belevingswerelden samen kunnen weven tot een gedeelde tijdelijke ruimte. Deze gedeelde ruimte noemen we een 'Encounter Portal'. 

Sinds 2013 werkt kunstencollectief TAAT aan installaties en wandelingen, waarbij de ontmoeting, in al haar zinnen en zintuigen, centraal staat. In samenwerkingen met studenten, experts én publiek krijgen installaties vorm en betekenis: ze brengen onbekenden samen, geven plek aan diversiteit en zoeken continu andere ziens- en belevingswijzen op. TAAT onderschrijft dit met een veelstemmige en veelvormige visie op de realiteit waarin we samen leven en beleven. 

Summer School 2023 Neurodiversity Unlocked: Ontwerp én bouw een escape room

Tijdens het laatste vakantiekamp van Inclusively Wired gingen we met een enthousiaste groep neurodivergente jongeren aan de slag in Timelab. Na een inspiratiebezoek aan een Gentse escape room, een workshop over talenten en een flinke brainstorm rees er in 4 dagen een heuse escape game op. Aan de hand van gevonden objecten, complexe mechanismes, slimme puzzels en zelf ontwikkelde videogames brachten de jongeren een spannend interactief verhaal: De Nachtmerrie. 

→ Terugblik op de Summer School Neurodiversity Unlocked

Een deelnemer werpt een blik op de tafel voor hen. Op de tafel liggen verschillende onderdelen en objecten voor de escape game: een kartonnen monster, een kleine dierenkooi en een speelgoedwapen.
Begeleider Frederik test samen met twee deelnemers een van de puzzels uit. Op een groot scherm zie je een videogame. De spelers raken tegelijkertijd verschillende objecten in de ruimte aan.

 

Vragen? Zin om samen te werken?
→ Stuur een mailtje naar neurodiversiteit@idrops.be

 

Partners