Neurodiversiteit is, zoals andere vormen van diversiteit, een sterkte die we moeten omarmen en waaruit we nieuwe inzichten kunnen putten die de wereld een mooiere en inclusievere plek kan maken.

We willen een onderwijs- en werkcontext creëren die neurodiversiteit omarmt en ondersteunt! Met design versterken we de veerkracht en het zelfvertrouwen van neurodiverse jongeren. Als maatschappij worden we rijker door te putten uit een bredere bron van ideeën en creativiteit, en zo werken we collectief aan een duurzame wereld.

Met Inclusively Wired bouwen we samen aan een inclusieve omgeving

De themadag neurodiversiteit tijdens Design Fest Gent was de aftrap van Inclusively Wired. Een project waarin we samen met designers en jongeren een ontwerpvoorstel uitwerken voor een neuro-inclusieve samenleving. 

In een beukenhouten constructie omhuld met handgeweven doeken in aardetinten vind een panelgesprek plaats. 3 pannel leden luisteren naar de vraag van de moderator.
In een lichtrijke ruimte is een klein eilandje aangelegd met zand. Rond dit eiland liggen kleurige handgemaakte kussens in leuke vormen. Op deze kussens zitten 5 jonge mensen terwijl ze een gesprek voeren.

Summer School De neuro-inclusieve stad

In de Summer School De neuro-inclusieve stad gingen we begin juli met zowel neurodiverse als neurotypische jongeren en designers aan de slag om een aantal ingrepen te ontwerpen en te prototypen die van Gent en andere steden een inclusievere plaats kunnen maken!

→ Terugblik op de Summer School

Workshop Encounter Portal

In samenwerking met kunstencollectief TAAT

Op 25 januari komen we samen in het park van Campus ter Beken (Mariakerke), waar we samen werken met bomen, planten en plekken die de natuurlijke omgeving ons geeft. Wat voor ruimtes vragen onze aandacht en prikkelen ons? Of welke ruimtes maken ons net prikkelbaar? Hoe kunnen we samen ruimte maken (denk-ruimte, doe-ruimte, maak-ruimte) die prikkelend is en tegelijkertijd soms ook prikkel-luw? We 'oefenen' hoe we onze verschillende belevingswerelden samen kunnen weven tot een gedeelde tijdelijke ruimte. Deze gedeelde ruimte noemen we een 'Encounter Portal'. 

Het programma bestaat uit drie delen:

  • VOORBEREIDING: via bewegingsoefeningen die onze aandacht en intentie vertragen en versterken
  • DOEN: via individuele en collectieve weefoefeningen met gevonden materialen
  • REFLECTEREN: via meerstemmige schrijf- en leesoefening

 

Sinds 2013 werkt kunstencollectief TAAT aan installaties en wandelingen, waarbij de ontmoeting, in al haar zinnen en zintuigen, centraal staat. In samenwerkingen met studenten, experts én publiek krijgen installaties vorm en betekenis: ze brengen onbekenden samen, geven plek aan diversiteit en zoeken continu andere ziens- en belevingswijzen op. TAAT onderschrijft dit met een veelstemmige en veelvormige visie op de realiteit waarin we samen leven en beleven. 

 

Vragen? Zin om samen te werken?
→ Stuur een mailtje naar ralph@idrops.be

Partners

Samen bouwen aan een neuro-inclusieve stad -